STATE BOARD OF ELECTIONS

6400 Mail Service Center ( Raleigh, North Carolina 27699-6400

GARY O. BARTLETT
Executive Director

MAILING ADDRESS:
P.0. BOX 27255
RALEIGH, NC 27611-7255

April 21,2008

Ms. Susan Valauri, President

North Carolina Professional Lobbyists Association
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Re:  Advisory Opinion Concerning Lobbyist Involvement in Campaigns pursuant to N. C.
Gen. Stat. § 163-278.23

Dear Ms. Valauri:

I am in receipt of your letter dated February 28, 2008, in which you request an opinion on behalf
of the North Carolina Professional Lobbyists Association (“NCPLA”). As stated in your letter,
the 2007 North Carolina General Assembly recodified the restrictions on lobbyist campaign
contributions as N.C. Gen. Stat. § 163-278.13C. In order to provide guidance to members of
your Association on the scope of these restrictions, you have posed several questions for
consideration. The questions you posed and my responses to them are as follows:

1. May a lobbyist make recommendations to a third party regarding contributions to a
legislative or executive branch candidate or candidate political committee? And, if “yes,”
may such a recommendation include a specific recommended contribution amount?

N.C. Gen. Stat. § 163.278.13C provides that a lobbyist may not make contributions “to
a candidate or candidate campaign committee” when the candidate is a legislator or a
public servant. Additionally, it provides that a lobbyist may not collect and/or deliver
multiple contributions to candidates or their committees for those candidates defined in
(a)(1) and (2). There are no provisions that restrict a lobbyist from making
recommendations to third parties about possible contributions and the amounts of
those contributions. However, N.C. Gen. Stat. § 163-278.13B provides additional
restrictions while the North Carolina General Assembly (“General Assembly”) is in
regular session. During regular sessions of the General Assembly, a lobbyist may not
solicit a contribution from any individual or political committee on behalf of a limited
contributee, which for purposes of this statute includes a member or candidate for the
Council of State or 2 member or candidate for the General Assembly. Therefore, it is
our opinion that a lobbyist could make recommendations to a third party regarding
contributions including specific amounts, but the lobbyist could not solicit a third party
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on behalf of the candidate during a regular session of the General Assembly. As the

terms “recommend” and “solicit” are not defined by statute, in order to provide clarity,

I have defined them, by drawing on dictionary definitions, as follows:

o “recommend” - Upon being asked, provide another with a suggestion about possible
recipients and amounts of contributions.

e “golicit” - To request a contribution.

2. So long as a lobbyist does not physically collect contributions from multiple contributors,
take possession of such contributions, or physically transfer or deliver the collected
contributions, does N.C. Gen. Stat.§ 163-278.13C(b) allow a lobbyist to make
recommendations to multiple third parties regarding contributions to a particular legislative
or executive branch candidate or candidate committee?

For the reasons outlined in question one, the answer is “yes” with the same restrictions
during regular sessions of the General Assembly.

2(a). If “yes”, may the lobbyist attend a fundraising event for a legislative or executive
branch candidate in which more than one of the above third parties contributes to the
candidate (again assuming the lobbyist does not physically collect contributions from the
contributors, take physical possession of such contributions, or physically transfer or deliver
such contributions)? '

The lobbyist could attend a fundraising event as long as the lobbyist did not make a
monetary contribution or give anything of value. This would include payment of
admission to the event.

3. So long as a lobbyist does not physically collect contributions from multiple contributors,
take possession of such contributions, or physically transfer or deliver the collected
contributions, does N.C. Gen. Stat. § 163-278.13C(b) allow a lobbyist to solicit multiple third
parties to make contributions to a particular legislative or executive branch candidate or
candidate committee?

Except when the General Assembly is in regular session, a lobbyist is not prohibited
from soliciting multiple third parties to make contributions to a particular legislative or
executive branch candidate or candidate committee. Under the statute, the lobbyist
could not collect contributions from multiple contributors and transfer or deliver the
collected contributions. While the General Assembly is in regular session, lobbyists are
prohibited from soliciting third parties to make contributions on behalf of legislative or
executive branch candidates.

4. When a principal is associated with a PAC, may a lobbyist employed by that principal
communicate to a candidate or campaign committee that the PAC has decided to contribute
to the candidate and the amount of the contribution? Does it matter to the answer whether
the PAC checks are cut and mailed from a location separate from the lobbyist directly to the
candidate or committee(i.e. the lobbyist never takes possession)?
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N.C. Gen. Stat. § 163-278.13C does not prohibit a lobbyist from communicating with a
candidate or campaign committee on any subject. Therefore, a lobbyist would be
permitted to communicate to a candidate that the PAC they are associated with intends
to make a contribution to that candidate’s campaign. As long as the lobbyist doesn’t
take possession of multiple checks and deliver them to the candidate or campaign
committee, the location where the checks were cut or mailed from would not be
relevant. As has been stated above, there are prohibitions on soliciting contributions
from individuals and other political committees on behalf of legislative and executive
branch candidates while the General Assembly is in regular session.

5. Does N.C. Gen. Stat. § 163-278.13C allow a lobbyist or employee of a principal to host or
organize a fundraiser for a candidate?

N.C. Gen. Stat. § 163-278.13C does not address the activities of a lobbyist’s principal or
- an employee of a principal. It only addresses a registered lobbyist as defined by
Chapter 120C of the General Statutes. While the General Assembly is in regular
session, a lobbyist’s principal is included in the definition of “limited contributor” and
is subject to the same limitations as a lobbyist. At times when the General Assembly is
not in regular session, a lobbyist is prohibited from making contributions to legislative .
and executive branch candidates who meet the definitions referenced in N.C. Gen. Stat.
§ 163-278.13C(a) (1) & (2). The definition of “contribution” includes “anything of value
whatsoever” given to a candidate in support of their nomination or election.
Therefore, a lobbyist could not spend any of their own funds in organizing or hosting a
fundraiser. This would include but not be limited to invitations, catering expenses,
entertainment, or anything purchased for the event. If there were any rental expenses
associated with the location of the event, the lobbyist could not provide payment to
anyone for those costs.

Often fundraisers are held at the homes of a host. It has been the position of this office
not to place a fair market value on a home if that home is not rented for similar events.
It is difficult, however, to host an event and not incur any expenses for that event. If a
lobbyist were to pay for anything it would be considered an in-kind contribution which
would violate N.C. Gen. Stat. § 163-278.13C.

6. Can a lobbyist or employee of a principal set up a meeting with a third party and a candidate
for the purpose of that third party giving the candidate a contribution? Can the lobbyist or
employee of a principal attend the meeting? If so, can the lobbyist or employee of a principal
do so with multiple but separate third parties?

While the General Assembly is in regular session, a lobbyist is prohibited from making
and bundling contributions. Activities outside of those two prohibitions are not
addressed by N.C. Gen. Stat. § 163-278.13C and are therefore not subject to regulation
by the State Board of Elections. Planning and attending meetings (while the General
Assembly is not in regular session) between potential contributors and candidates is not
prohibited. Therefore, the number of meetings organized or third parties involved
would not be relevant.
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7. How do the statutes limit campaign involvement by a lobbyist or employee of a principal?
Can the lobbyist or employee of a principal serve as campaign manager or county chair for a
candidate? Can the lobbyist or employee of a principal volunteer to make calls or put a yard
sign up for a candidate? Give strategic advice to a candidate?

Lobbyists may not make contributions, therefore any activities that would involve
giving anything of value to a legislative or executive branch candidate or their
committee as defined by N.C. Gen. Stat. § 163-278.13C(a)(1) & (2) would not be
allowed. Providing volunteer services to a candidate is not considered a contribution
under N.C. Gen. Stat. § 163-278.6(6) and would be allowed. Volunteer services could
include making calls (if expenses were not incurred) and putting up yard signs for a
candidate. As long as the lobbyist does not normally charge candidates for strategic
advice, such advice could be given without violating any statute in Chapter 163 of the
General Statutes.

This opinion is based upon the information provided in your letter of February 28, 2007. If the
information should change, you should evaluate whether this opinion is still applicable and
binding. Finally, this opinion will be filed with the Codifier of Rules to be published unedited in
the North Carolina Register and the North Carolina Administrative Code.

Sincerely,

}@‘Wf 0. b2 ZBZl~

. Bartlett

cc: Julian Mann, III, Codifier of Rules



